It is in stik mei romte foar humoristyske fragminten, lytse minsklike drama’s yn de relaasje sfear en mei byldzjende stunts. Hjoeddeisk mei in glimp nei it ferline dat troch bylden en muzyk goed útljochte wurdt. En dat allegear om it Relikwy fan de Mieden. In spektakel.’’

Relikwy van de miedenDe Mieden in het stuk (vergelijkbaar met Holwerter Mieden) kruist met het Kleasterpaad dat nogal wat historie herbergt, zo beweren enkele bewoners van het buurtschap. Een amateur-archeoloog is al jaren op zoek naar het relikwie. Verder wonen er mensen zoals u en ik, o nee, wellicht toch iets aparter. Wat te zeggen van een journalist die met echtgenote en kind bij zijn regelschoonmoeder inwoont; die dol is op Kevers en loveseats. En Lena, een uitbundig type uit de Amsterdamse Jordaan, die met een echte Fries, Jehannes, is getrouwd, maar niet van Gehannes houdt en er voor het gemak Johnny heeft gemaakt.

In een arbeiderswoning wonen Tamme en Maaike. Hij, altijd bij de boer gewerkt en zo nu en dan nog inzetbaar, zij, altijd op zoek naar de historische achtergronden van de Mieden en de ruïne. Dat een alleenstaande vrouw het soms voor de kiezen krijgt, blijkt ook al gauw. Zij zoekt de rust van de Mieden, maar wordt het middelpunt van It Relikwie fan de Mieden.

En dan de soms spectaculaire taferelen rond de ruïne, waar rondom altijd de legende nog de ronde doet over een onderaardse verbinding met een ander slot.